Un divorț conflictual poate avea efecte dezastruoase asupra minorilor. Pe termen lung pot ca să-i afecteze dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială.
♦
Un divorț conflictual cu copii minori este un divorț în care fostul cuplu nu poate să ajungă la un acord cu privire la custodia copiilor, pensia alimentară, vizitele sau alte aspecte ale divorțului. Acest lucru poate fi foarte dificil pentru copii, care se pot simți pierduți, confuzi și stresați.♦
Caracteristici ale unui astfel de divorț conflictual:
- Un divorț conflictual este un divorț în care fostul cuplu nu poate să ajungă la un acord.
- Acest lucru poate fi foarte dificil pentru copii, care se pot simți pierduți, confuzi și stresați.
- Copiii pot fi martori la certuri și conflicte între părinții lor.
- Copiii pot fi manipulați de părinți, pentru a-i lua de partea lor.
- Minorii pot fi implicați în conflictele dintre părinții lor.
- Copiii pot suferi de probleme emoționale, cum ar fi anxietatea, depresia sau stresul.
- Mnorii pot avea probleme de comportament, cum ar fi agresivitatea, tulburările de somn sau de alimentație.
- Copiii pot avea probleme de performanță școlară.
- Minorii pot avea probleme de relaționare cu ceilalți.
Divorț conflictual: Consecințe asupra celui mic pe termen lung
- - Probleme de încredere și atașament în relațiile cu ceilalți, inclusiv cu viitorii parteneri de viață sau chiar cu propriii copii.
- - Probleme de identitate și stimă de sine, manifestând: confuzie, nesiguranță, vinovăție, rușine sau furie față de sine sau față de părinți.
- - Probleme de adaptare și funcționare în diferite domenii ale vieții, precum ar fi: școala, munca, familia sau comunitatea.
- - Probleme de sănătate mintală, precum ar fi: depresia, anxietatea, tulburările de personalitate, tulburările de stres post-traumatic sau dependența de substanțe.
- - Probleme de comportament, precum ar fi: agresivitatea, violența, delincvența, opoziționismul sau retragerea socială.
- - Probleme de sănătate fizică, precum ar fi: diverse boli cronice, imunitate scăzută, tulburări de somn sau alimentație.
Detalii despre fiecare dintre efectele unui divorț conflictual asupra copilului:
- - Probleme de încredere și atașament în relațiile cu ceilalți, inclusiv cu partenerii de viață sau cu propriii copii. Copilul care a fost înstrăinat de unul dintre părinți în urma unui divorț conflictual poate dezvolta o teamă de abandon, de respingere sau de trădare, care îi va afecta capacitatea de a se atașa emoțional de alte persoane. De asemenea, poate avea dificultăți în a-și exprima sentimentele, în a-și asuma responsabilități sau în a-și respecta angajamentele. Aceste probleme pot conduce la relații instabile, superficiale sau conflictuale, atât în plan familial, cât și în plan sentimental.
- - Probleme de identitate și stimă de sine scăzute, manifestând confuzie, nesiguranță, vinovăție, rușine sau furie față de sine sau față de părinți. Copilul care a fost înstrăinat de către unul dintre părinți poate avea o imagine negativă despre sine, despre părintele alienat și despre părintele alienator. Poate simți că nu este iubit, că nu este valoros, că nu este competent sau că nu este demn de respect. Poate simți că este prins între două lumi, fără să știe cine este sau ce vrea. De multe ori simte că este vinovat pentru situația creată, că a trădat unul dintre părinți sau că a fost manipulat de celălalt. Poate simți rușine pentru modul în care s-a comportat sau furie pentru modul în care a fost tratat.
Alte efecte ale unui divorț conflictual asupra minorului:
- Probleme de adaptare și funcționare în diferite domenii ale vieții, precum ar fi: școala, munca, familia sau comunitatea.
Copilul care a fost înstrăinat de unul dintre părinți poate avea o performanță școlară scăzută, o motivație redusă, un grad de absenteism crescut ce poate merge până la abandon școlar. Poate avea o carieră profesională nesatisfăcătoare, o instabilitate financiară, o lipsă de perspective sau de ambiție. Copilul poate avea o viață familială tensionată, o comunicare deficitară cu alți oameni, poate îndeplini un rol parental inadecvat sau poate să ajungă la separare conjugală. Poate avea o viață socială limitată, o izolare afectivă, dificultăți în a-și face prieteni sau în a se integra în grupuri.- Probleme de sănătate mintală, precum ar fi: depresia, anxietatea, tulburările de personalitate, tulburările de stres post-traumatic sau dependența de substanțe.
Copilul care a fost înstrăinat de unul dintre părinți poate dezvolta diverse tulburari psihice care îi vor afecta starea de bine și calitatea vieții. Poate suferi de depresie, manifestând tristețe profundă. Poate apărea pierderea interesului pentru activități plăcute, sentimente de neajutorare sau gânduri suicidare. Poate suferi de anxietate, manifestând neliniște excesivă, frică irațională, atacuri de panică sau fobii. Poate suferi de tulburari de personalitate, manifestând instabilitate emoțională, impulsivitate periculoasă, lipsa empatiei sau comportamente antisociale. Poate suferi de tulburări de stres post-traumatic, manifestând flashback-uri traumatice, evitarea situațiilor care îi amintesc de evenimentul dureros, hipervigilență sau iritabilitate. Dacă ne referim la consecințele înstrăinării parentale pe termen lung Poate să ajungă dependent de substanțe novive, manifestând abuz sau dependență de alcool, droguri, medicamente sau alte chimicale care îi oferă o stare de euforie sau de uitare temporară a problemelor.- Probleme de comportament generate de înstrăinarea parentală, precum ar fi: agresivitatea, violența, delincvența, opoziționismul sau retragerea socială.
Copilul care a fost înstrãinat de către unul dintre părinți poate adopta diverse comportamente deviante sau inadecvate care îi vor aduce conflicte cu legea, cu autoritatea, cu familia sau cu societatea. Poate manifesta agresivitate verbală sau fizică față de sine sau față de alții, provocând răni, distrugeri sau suferințe. Poate manifesta violență domestică, școlară, stradală sau socială, implicându-se în abuzuri, hărțuiri, bătăi sau alte infracțiuni. Poate manifesta delincvență juvenilă. Aceasta se poate manifesta prin încălcarea normelor legale sau morale: furturi, vandalism, trafic de droguri sau alte acte ilicite. Poate manifesta opoziționism provocator, refuzând să se supună regulilor, cerințelor sau indicațiilor date de părinți, profesori sau alte persoane cu rol de autoritate. Poate manifesta retragere socială, evitând contactul cu ceilalți, izolându-se în camera sa sau în mediul virtual, renunțând la activități recreative sau la hobby-uri.- Probleme de sănătate fizică ale înstrăinării parentale, precum ar fi: boli cronice, imunitate scăzută, tulburări de somn sau alimentație.
Copilul care a fost înstrăinat de unul dintre părinți poate avea o stare generală de sănătate precară, cauzată de stresul cronic la care este supus. Poate dezvolta boli cronice, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau boli autoimune. Poate avea o imunitate scăzută, fiind mai predispus la infecții virale sau bacteriene. Poate avea tulburări de somn. Spre exemplu: insomnie, somnolență diurnă, coșmaruri sau apnee în somn. Poate avea tulburări de alimentație, cum ar fi anorexie, bulimie, obezitate sau malnutriție.♦
Pentru a preveni sau diminua aceste consecințe nefaste ale fenomenului de efectele ale unui divorțconflictual și fenomenul de înstrăinare parentală, este important ca copilul să beneficieze de sprijin psihologic adecvat și de o relație pozitivă și stabilă cu ambii părinți. De asemenea, este important ca părinții să coopereze între ei și să respecte interesul superior al copilului.