Exerciții simple de scris de mână pentru relaxare

Scris de mână pentru dobîndirea stării de calm și dezvoltarea creativității? Chiar așa!  Există o mulțime de exerciții simple din această categorie. Iată doar câteva dintre ele.

Exerciții simple de scris de mână: Modul la îndemână pentru calmarea creierului și stimularea creativității

Într-o lume digitală dominată de comunicări rapide, scrisul de mână pe hârtie pare a fi un act de domeniul trecutului. Cu toate acestea, psihologii și consilierii de dezvoltare personală afirmă că scrisul manual are puterea de a descărca creierul de negativitate și a dezvolta creativitatea. Descoperă în continuare cum poți utiliza un simplu pix și o coală de hârtie pentru a-ți rezolva problemele și a-ți dezvolta abilitățile creative.

1. Pagina de Dimineață: Sursă de inspirație și claritate prin scris de mână

Explorarea ideilor proaspete și găsirea inspirației pot începe în fiecare dimineață cu ajutorul unei tehnici simple. Află cum să-ți începi ziua cu un caiet special și cum să eliberezi mintea pentru a scrie liber. Această activitate matinală nu doar că îți va oferi un moment de liniște, dar te poate ajuta și să găsești răspunsuri și idei care îți pot transforma ziua și perspectiva în care vei privi realitatea.

Pentru acest exercițiu, ia-ți un caiet frumos. Trebuie să-l alegi astfel încât să fii încântată când îl iei în mâini. În fiecare zi, dimineața, când creierul nu s-a trezit încă suficient din starea alfa, notează o anumită cantitate de text în acest caiet. Acest exercițiu este un fel de meditație matinală: expune în formă liberă tot ce îți trece prin minte. Fără să te gândești și fără să încerci să formulați „frumos”. Un soi de scriere automată. Mai târziu, recitind aceste texte, poți găsi în ele răspunsuri la întrebările care sunt importante pentru tine, idei noi pentru muncă și surse interesante de creativitate.

De regulă, se recomandă de specialiști, ca pentru rezultate foarte bune, ca să scrii aproximativ trei coli de format A4. Adică 6 pagini de caiet. Dar poți determina independent cantitatea optimă de text, pentru care nu trebuie să faceți eforturi speciale. Fiecare persoană este unică. Scrie atât cât îți este confortabil.

2. Planificarea Eficientă: Ordonarea gândurilor pentru ziua ta bună, prin scris de mână

Gestionarea sarcinilor și păstrarea unei perspective clare asupra zilei tale poate fi realizată prin practicarea unei planificări eficiente. Un simplu caiet și pix pot deveni instrumentele tale de planificare personală redutabile.

Primul pas. Înainte de a merge la culcare, notează într-un caiet toate lucrurile pe care trebuie să le faci mâine. Scrie tot ce îți amintești în orice ordine vrei. Eliberându-ți creierul de a fi nevoit să te ții de planurile pentru ziua următoare, te vei simți mult mai odihnit dimineața.

Pasul 2. Dimineața creează un tabel de 3 coloane: „Urgent”, „Important”, „Neimportant”. Ia lista de seară și clasifică ce ai scris în aceste grupuri. 

În prima coloană, pune sarcinile pe care trebuie să le finalizezi astăzi. Acestea sunt lucrurile în care nimeni nu te poate înlocui, iar nerespectarea lor va atrage consecințe neplăcute. Nu ar trebui să existe mai mult de trei astfel de sarcini. 

În a doua coloană, introdu sarcinile care trebuie făcute și astăzi, dar aceste sarcini pot fi delegate. Nu sunt permise mai mult de 5 articole în această coloană. 

În a treia coloană, pune lucruri care pot fi făcute în orice altă zi sau a căror soluționare nu durează mai mult de 2 minute. Această listă nu trebuie să conțină mai mult de 5 sarcini.

Astfel, pentru o zi planificați nu mai mult de 13 elemente. Delegi complet al doilea grup de sarcini, tu însăți ești angajată 100% în lucrurile din prima coloană. În pauzele dintre rezolvarea sarcinilor importante, uitându-te la a treia coloană.

3. Depășirea Fricii: Tehnici pentru învingerea îndoielilor prin scris de mână

Frica și îndoiala pot împiedica adesea progresul personal și profesional. În acest segment, vom explora o tehnică puternică care implică divizarea gândurilor tale negative și transformarea lor în surse de putere și încredere. Află cum să folosești hârtia și pixul pentru a începe să învingi aceste obstacole interne.

Împarte foaia în două părți: stânga – „Gând actual”, dreapta – „Gând pozitiv”. Scrie gândul negativ în coloana din stânga, analizează-l și pentru fiecare gând din coloana din stânga, adaugă pozitivul din coloana din dreapta. 

Exemplu: „Nu voi slăbi niciodată”. – „M-am străduit prea puțin să slăbesc până acum”. Reformulând negativul, vei începe să mergi înainte.

4. Gândirea Creativă: 50 de răspunsuri pentru spargerea tiparelor limitative 

Gândirea obișnuită poate duce la rutină și tipare limitative. Pentru a scăpa de aceste constrângeri, vei descoperi o tehnică de gândire liberă care implică explorarea a 50 de moduri diferite de a folosi un obiect obișnuit.

Cum să performezi?Ia o foaie de hârtie. Privind în jur, selectează orice obiect. Acum găsește 50 de moduri de a-l folosi! Notează-le pe fiecare pentru a nu te repeta. Această metodă ajută la depășirea obișnuitului și trezește creativitatea.

5. Scrisoare către trecut: Eliberarea de legăturile trecutului 

Trecutul poate avea adesea un impact puternic asupra prezentului nostru. Prin scrierea unei scrisori către tine însăți, cea de acum câțiva ani, poți dobândi o perspectivă nouă asupra acestuia și poți elibera „ancorele” care te pot ține în loc. Descoperă cum să folosești pixul și hârtia pentru a conecta trecutul cu prezentul într-un mod eliberator.

Să-și clarifice locul în viață și să te eliberezi de „ancorele” trecutului.

Cum procedezi? Scrie-ți o scrisoare ție, cea de acum 5, 10 sau 15 ani sau mai mult. Adresează-te într-un mod pe care ai fi încântată ca să îl auzi. Spune-ți cuvinte de sprijin ca și cum ai avea nevoie de ele exact în acel moment, dar nu le-ai primit de la altcineva. Încearcă să-ți evaluezi drumul parcurs de-a lungul anilor și gândește-te la ce sfaturi ți-ai putea da ție, cea din trecut, dacă ai avea ocazia. Această tehnică te ajută să te privești din exterior. Să îți urmărești schimbările și să îți dai seama de valoarea pașilor străbătuți și de evenimentele trecute care par imperceptibile la prima vedere.

6. Hartă Mentală: Navigarea non-conformistă printre gânduri 

Atunci când te simți blocată sau ai nevoie de soluții creative, o hartă mentală poate fi un instrument de explorare excelent. Află cum să folosești o foaie de hârtie și un pix pentru a-ți organiza gândurile într-un mod neconvențional și pentru a găsi noi direcții și perspective în abordarea provocărilor tale.

Pentru ce e bună o hartă mentală? Pentru a căuta soluții non-standard și a ieși din impas.

Cum procedezi? În mijlocul foii, scrie cuvântul pentru sarcina sau proiectul tău. Mai departe de el, trage săgeți în direcții diferite și notează asocierile pe care le ai. Este nevoie de cinci minute pentru a întocmi o astfel de hartă și de cinci minute pentru a scrie concluziile și descoperirile într-un format liber. Astfel îți poți structura și modela ideile creative. Și soluția poate apărea de acolo de unde nu te aștepți.

Reguli de scris de mână pentru maximizarea beneficiilor

  • Confort și materiale. Asigură-te că dispui de materiale de scris de calitate și că te simți confortabil în timp ce scrii. Un pix și o foaie de hârtie (sau un jurnal) bine alese pot face experiența mai plăcută și eficientă.
  • Alocă timp și spațiu propice. Găsește un mediu în care te simți inspirată și concentrată. Poate fi acasă, în natură sau într-un local liniștit. Alocă-ți un timp anume pentru aceste exerciții, ce ar trebui să fie repetate constant.
  • Scapă de critică. Amintește-ți că aceste exerciții nu sunt despre perfecțiune sau judecată. Lasă-ți gândurile să curgă liber, fără a te critica pentru greșeli sau lipsuri.

Descoperă și tu puterea simplă a scrisului de mână cu ajutorul unui pix și a hârtiei, și explorează cum aceste tehnici pot contribui la dezvoltarea personală și la menținerea stării de calm într-o lume agitată.

 

Lasă un răspuns