JOMO sau FOMO. Tu ce alegi?

JOMO a fost inventat pentru prima dată de antreprenor în tehnologie Anil Dash recent, de-abia în 2012. Numerologic, 2012=5. Iar cifra cinci înseamnă spargerea tiparelor.

Semnificația cifrei 5 în viața ta și JOMO

Dacă numărul 5 îți iese mereu în cale, atunci Universul te cheamă să-ți folosești toate simțurile pentru a te plin de viață. De viața reală. Ce parfum este în aerul dimineții? Cât timp a trecut de când ai umblat desculț prin iarbă sau chiar în casă, pe un covor? Când ai încercat ultima dată un fruct nou? Asta te întreabă JOMO.

Despre originea lui JOMO

Despre JOMO Anil Dash spunea: „Nu cred că aceasta este o idee specială a mea. Este articularea unui concept mai larg în cultura noastră care pur și simplu nu avea un nume convenabil. Uneori, numirea lucrurilor ne ajuta sa nu gandim la ele.” Și pentru că trebuia să poarte un nume, i s-a spus: JOMO.

Lupta cu FOMO și dependența de rețelele sociale

JOMO sau bucuria de a pierde este răspunsul corect la întrebarea: “Ce mi-ar fi de prisos ACUM?” Poate o altă relație toxică ce ți-ar otrăvi viața, precum aceea de care ai scăpat. JOMO este un antidot inteligent din punct de vedere emoțional pentru omologul său înfricoșător: FOMO.

🔻

FOMO, teama de a pierde, pândește în fiecare colț al acestui început de mileniu 3. Dar cel mai adesea pe rețelele sociale. S-ar putea să experimentezi sentimentul FOMO după când faci scrolling pe feed-ul Facebook al fostului tău soț.  Dar de ce ai vrea să-l mai spionezi? Ca să îți faci în continuare rău?

🔻

Plus că dacă află cu ce îți pierzi tu timpul, s-ar putea să posteze anumite lucruri totcmai pentru a te enerva. Pentru a te provoca să faci comparații. Mai ales dacă are deja și o nouă femeie în viața lui.

Ce mai este FOMO?

FOMO este și atunci când intrarea ta nevinovată pe Instagram se transformă într-o sesiune de autosabotare care te face să simți că ceva lipsește din viața ta. FOMO este sentimentul negativ declanșat nu doar de fostul partener, ci și de prieteni sau de oameni pe care nici măcar nu-i cunoști. Asta pentru că au sau par să aibă parte de lucruri pe care tu nu le ai. Trăiesc sau par să trăiască experiențe de care tu nu vei avea parte poate niciodată. 

🔻

Și ce dacă? Orientalii spun de milenii că în fiecare bine se află și un grăunte de rău. Iar în fiecare rău este și un grăunte de bine.

Lumea reală versus Lumea fake

Pare abstract. Chiar așa este. Dacă vrei să fie ceva concret ar trebui să fie vizual. Și iată că așa am ajuns la FOMO. 

🔻

Vestea bună este că poți învăța să vezi FOMO așa cum este cu adevărat: un soi de frică. O teamă nefondată ce se bazează pe un fals simț al „realității”. Al realității virtuale. Dar una extrem de vizuală. Pentru că FOMO există foarte mult în online. Ea trăiește aproape exclusiv în online. Doar că tu nu ești în Metavers, ești o ființă extrem de concretă. Și atunci, dacă cuvintele anticilor despre bine și rău ți se par abstracte, o imagine de pe un ecran de telefon, tabletă sau laptop de ce ar fi altfel? 

🔻

Poate că o imagine face cât o mie de cuvinte. Dar de când cu inteligența artificială, falsurile sunt la ordinea zilei. Plus că filtre, fundaluri de basm, existau și înainte. 

Autenticitate versus falsitate. JOMO versus FOMO

Nu e mai bine să dai dovadă de autenticitate? FOMO te ține captiv în rețelele sociale. Doar pentru că ești legată de ecranul tău experimentezi FOMO. Este un cerc vicios. Chiar nu pui deloc preț pe libertatea personală? Iar a fi liber înseamnă și a scăpa de orice dependență nocivă. Cum este și dependența de a face scrolling pe Facebook, Tik Tok, Instagram și alte multe platforme virtuale. Îți predai energia, timpul, unui univers virtual. 

🔻

Iar timpul înseamnă viață. Și mai înseamnă și energie creatoare. A urmări continuu viața altora în online te împiedică să îți trăiești propria ta viață. Și îți picură concomitent și venin în suflet. Veninul tristeții, invidiei, anxietății. Și apare lipsa deciziilor legate de propria ta existență. Alege să experimentezi mai bine JOMO – bucuria pierderii așa-ziselor oportunități trâmbițate de alții pe net. Poate că tu nu pleci la șamanul vestit din Peru accesînd reclama de pe Facebook. Și nici măcar la Mamaia, în hotelul celebru din stațiunea bogaților. Dar nici ei nu pot merge în după-amiaza asta în parcul de lângă casa ta și la întoarcerea acasă, pe drum, să facă poze cu telefonul soarelui de toamnă care se îndreaptă spre amurg. Uite, chiar și tu folosești telefonul! Dar ca unealtă, cu ca aspirator de suflet, de energie, de viață.

Mesajul unei poze FOMO versus mesajul unei poze JOMO

Apropo de poze și de vizual. Da, și fotografiile cu soarele ce apune pot fi puse pe net. Diferența este că tu ai acționat de pe o vibrație înaltă ca să le realizezi. Ai ieșit din casă, ai mers până în parc, te-a plimbat pe alei, ai admirat copacii. Ți-ai acordat simțurile la energia sublimă a vieții reale. Apoi, ai așteptat cele mai potrivite momente pentru a poza soarele ce apune. Și ai surprins emoția. Ai energizat fotografiile și cu bucuria ta blîndă.

🔻

Cine mai are nevoie de o poză cu șamanul din Peru îmbrăcat tradițional, ca pentru turiști, în aceste condiții? Mai ales că acolo, în excursia de multe mii de euro, mai totul e comercial. Acea poză de peste mări și țări este postată doar pentru ca autorul ei să fie invidiat de cei ce o vor vedea când dau scroll. E o lovitură cu manta din partea lui, nimic mai mult. Un strigăt pentru a fi observat autorul. Care are o stimă de sine foarte joasă. Altfel ar ține o asemenea experiență doar pentru el. 

🔻

La fel se întâmplă cu acele persoane care strigă în gura mare pe rețelele sociale ce îndrăgostite sunt. Probabil ca să se convingă ele însele. Altfel, și-ar proteja iubirea, nu-i așa? Nu ar expune-o în piața publică virtuală!

🔻

Soarele pozat de tine nu e un fake. E REALITATE PURĂ. Iar experiența asta, deși în aparență minoră, îți umple sufletul de bucurie. Și tu vrei ca și alții să se bucure de energia pozei sub care scrie: „Apus de soare în cartierul meu”. Un mesaj simplu, dar onest. Nu e o poză cu o farfurie zburătoare, nici cu o tornadă. E doar un apus de soare simplu, într-un loc obișnuit, surprins cu telefonul. Fără filtre meșteșugite. Dar cât de autentic este!

Învingerea FOMO și găsirea fericirii în lucrurile mici

FOMO, ca orice frică, se definește și prin pierderea controlului propriei vieți. Așa imperfectă cum este ea! Ai fost luată ostatică de un sentiment puternic de „lipsă dureroasă”. La fel ca acel cuvânt ce nu a intrat decât după 2000 în dicționarele lumii – FOMO, acest sentiment de „lipsă” este absolut fals. Viața adevărată este grozavă tocmai pentru că este dezordonată. Dar este vorba un haos creativ, al speranței. Nu de un haos al infernului, al iluziilor deșarte, un haos FOMO.

🔻

În anul de grație 2023 se pare că am uitat un adevăr simplu. În timp ce datele ne informează, relațiile ne formează. Avem nevoie de mai mult decât informații pentru ca viața noastră să aibă sens. Avem nevoie de timp față în față, momente de conexiune și experiențe împărtășite în timp real. Avem nevoie de JOMO.

🔻

Iar un concept cheie care stă la baza JOMO este împuternicirea. Când stăm cu orele pe rețelele sociale suntem pasivi. Derulăm fără a gândi  și ne lăsăm în voia hazardului a ceea ce apare în timp ce răsfoim fluxurile noastre. Dar atunci când îmbrățișăm JOMO, luăm o decizie conștientă de a ne relua controlul personal, ceea ce creează un efect pozitiv pentru multe domenii ale vieții noastre.

🔻

Fă și tu acest lucru și vei începe să simți că fericirea stă în lucrurile mici. Fericirea este formată din buchetul clipelor de bucurie trăite, nu dintr-o bucurie îndepărtată pe care nu o vei atinge, nu poate, niciodată.

Tu, draga mea cititoare, pentru ce te-ai bucurat astăzi în mod autentic?

 

 

Lasă un răspuns