Violența în familie reprezintă un motiv semnificativ pentru divorț. Decizia de a pune capăt unei căsnicii este una dintre cele mai dificile alegeri pe care le poate face o femeie. Cu toate acestea, când violența devine o parte comună a vieții de familie, divorțul este salvarea. Este un remediu foarte necesar pentru a-ți proteja propria viață. În continuare vom explora cum violența în familie poate fi un motiv semnificativ pentru divorț. Îți voi oferi și un test de verificare a violenței în familie întocmit de specialiști redutabili care se ocupă de acest subiect. La final vei găsi și câteva sugestii despre cum să găsești ajutor și sprijin în această situație dificilă prin care treci.
Impactul devastator pe care îl are violența în cuplu asupra deciziei de divorț
Violența în familie nu se limitează, așa cum cred multe femei, doar la agresiuni fizice. Ea poate lua multe forme: amenințări, abuz verbal, control financiar și manipulare psihologică. Aceste comportamente distructive pot avea un impact devastator asupra victimelor, adesea lăsând cicatrici profunde pe plan emoțional, psihologic. Decizia de a divorța devine, uneori, singura cale de a scăpa din acest cerc vicios al violenței domestice.Semne și simptome ce caracterizează violența în familie. Test de verificare: Ești victima violenței domestice?
Pentru a te ajuta să afli dacă te confruntați cu violența în familie, îți prezint mai jos un test de verificare a violenței în familie. Dacă răspunzi cu "DA" la oricare dintre întrebările de mai jos, este posibil să ai nevoie de ajutor calificat. Sunt 22 de întrebări. (Nu întâmplător, după cum o să vezi într-un articol viitor legat de taro-numerologie.) Ia un creion și o hârtie și răspunde rapid (fără să te gândești prea mult) la întrebările ce urmează. Dă primul răspuns care îți vine în minte, pentru că acela este cel corect. Nu analiza prea mult, pentru că rezultatul va fi eronat!Chestionar despre violența în familie
- Te-a amenințat vreodată partenerul că te va răni sau te va ucide?
- Partenerul te rănește fizic, distruge sau aruncă lucruri sau te face să te simți o persoană nesigură ori speriată?
- Partenerul tău te face prin comportamentul tău să te simți adesea că ești o persoană inferioară, care nu poate să facă niciun lucru bine, care nu se poate descurca singură?
- Partenerul tău te pune frecvent într-o stare de inferioritate criticându-ți înfățișarea în mod constant sau ironizându-te?
- Partenerul tău te-a forțat/presat să faci sex, chiar și atunci când nu vrei?
- Te-a determinat vreodată partenerul tău ca să faci ceva umilitor sau degradant?
- Partenerul tău controlează singur finanțele gospodăriei și/sau banii tăi personali (exemple: ia bani de la tine sau controlează cum îți cheltuiești banii)?
- Când vorbești cu orice persoană străină, partenerul tău este gelos sau suspicios fără niciun motiv, te acuză că flirtezi cu alte persoane de sex opus?
- Partenerul tău încercă să îți controleze contactele pe care le-ai cu familia și prietenii (fizic sau online)? Sau chiar face acest lucru deja?
- Partenerul tău are nevoie în mod constant să știe unde te afli (exemple: partenerul tău îți verifică contorul de kilometraj al mașinii pentru a încerca să afle unde ai fost, îți verifică telefonul, te pune să îi trimiți poze cu locația unde de afli, ți-a instalat o aplicație pe telefon pentru a cunoaște unde ești în orice moment)?
- Partenerul tău te tratează ca pe un bun al lui, nu ca pe o persoană?
- A folosit partenerul tău forța sau constrângerea de orice fel (inclusiv șantajul emoțional) pentru a te determina să acționezi împotriva voinței tale?
- Dacă partenerul tău a fost agresiv, a spus că furia și violența lui (fizică, verbală, psihologică) au fost din vina ta?
- Partenerul tău a negat ulterior unui conflict că a folosit violența (deși a făcut asta!) sau a spus că nu a fost așa de rău cum zici? Ori spune că tu ai cerut asta (să fie agresiv cu tine)?
- Este dificil pentru tine să nu fii de acord cu partenerul tău sau să spui "NU"?
- Partenerul tău te-a urmărit fizic sau prin alte persoane sau te-a hărțuit constant în ultima vreme?
- Dacă aveți copii împreună, partenerul tău te-a amenințat că îți va lua copiii dacă vă despărțiți?
- Partenerul tău te-a amenințat că îți va răni copiii, familia, prietenii sau animalele de companie?
- Partenerul tău îi întreabă deseori pe copii unde ai fost și cu cine?
- Partenerul tău i-a încurajat vreodată pe copii ca să te insulte sau să-ți spună lucruri nepotrivite?
- Copiii tăi aud sau văd lucruri în casă care ar putea fi dăunătoare pentru ei?
- Partenerul tău amenință deseori că se sinucide?
Căutarea ajutorului și sprijinul pentru femeile care se confruntă cu violența în căsnicie
În cazul în care ești victima violenței în familie și iei în considerare divorțul, primul pas este să cauți ajutor. Acesta poate veni sub forma unor ONG-uri locale de asistență pentru victimele violenței domestice, terapie individuală sau de grup și chiar ordine de protecție. Nu ești singură în această luptă inegală. Acum există fundații, grupuri și comunități online. Profesioniști bine pregătiți te pot susține și ajuta ca să găsești calea către viața mai sigură și mai sănătoasă emoțional și fizic. Nu uita că orice emoție distructivă se va manifesta la un moment dat și sub formă de boală fizică.🔽
Violența în familie poate fi un motiv puternic pentru divorț, deoarece nimeni nu trebuie ca să trăiască într-un mediu toxic și periculos. Chiar dacă acest mediu îi este foarte cunoscut din copilărie, din familia de origine. Divorțul poate fi un început pentru o viață mai bună și mai fericită, departe de violență în familie. În acest caz desfacerea căsătoriei nu este un simplu moft, un soi de trend, ci un remediu care îți poate salva chiar viața. Nu ignora semnele violenței în familie!