Nu îndrăzni să mori încet! (Pablo Neruda)

Încetul cu încetul moare cel care nu călătorește, care nu citește, care nu ascultă muzică, care nu poate găsi armonie în el însuși.

Încet moare cel care își distruge încrederea în sine, care nu își permite să fie ajutat.

 

Încetul cu încetul moare cel care distruge iubirea, și își trăiește zilele plângându-se constante despre nefericire sau ploaia nesfârșită.

 

Moare încet cel care renunță la planurile sale, fără măcar să le înceapă, care nu pune întrebări despre lucruri necunoscute lui, și care nu răspunde când este întrebat despre ceea ce cunoaște.

 

Încetul cu încetul moare cel care devine sclavul obișnuinței, parcurgând în fiecare zi același traseu, cel care nu își schimbă direcția, care nu își asumă riscuri pentru a-și schimba culorile hainelor, care nu vorbește cu străinii.

 

Încet moare cel care evită pasiunea, iar zâmbetul îl înlocuiește cu un oftat.

 

Cel care preferă alb-negru și puncte deasupra literei "i", în loc să se conecteze cu emoțiile, cu acelea care îi fac ochii să strălucească, care pot face inima să bată atât de la o greșeală, cât și de la sentimente.

 

Încetul cu încetul moare cel care nu răstoarnă mesele, cel care nu rezistă loviturii sorții, atunci când este nefericit în muncă sau în dragoste, cel care nu își asumă riscuri pentru ceea ce are deja, în schimbul necunoscutului pe care l-ar putea găsi dacă ar urma visul, cel care nu își permite, măcar o dată în viață, să fugă de sfaturile raționale...

 

Așadar, încearcă să eviți moartea prin doze mici, amintindu-ți mereu că a fi viu înseamnă un efort lung și susținut al unui simplu act de a respira.

 

Trăiește azi! Riscă azi! Fă asta azi! Nu îndrăzni să mori încet! Nu-ți interzice fericirea!

Lasă un răspuns

Scroll to Top