Cursuri gratuite online: pericolele ascunse ale acestora!
"Timeo Danaos et dona ferentes!" Cuvintele lui Vergiliu din „Eneida”, prin care marele poet troian, Laocoon, a încercat să-i convingă pe concetățenii săi să nu introducă în cetatea Troia calul de lemn lăsat de ahei pe țărm în care se aflau Odiseu și luptătorii lui sunt celebre. Acum se folosesc în diverse domenii. Inclusiv în materie de cursuri online gratuite pe diferite subiecte. Precizez că mă refer nu la webinariile gratuite de 1-2 ore, ci la o serie de module pe o temă dată.  

Timeo Danaos et Dona Ferentes! Pericolul ascuns al multor cursuri gratuite online oferite de psihologi no name

    Psihologii oferă tot mai des chiar și cursuri gratuite online, nu doar webinarii gratuite de prezentare a diferitelor subiecte. Mai ales aceia care nu au absolvit decât niște mastere pe la cine știe de facultate privată obscură. Așa cum pe vremuri era o modă să fii economist sau jurist, acum toți se fac psihologi! Asta după ce cu chiu cu vai au mai pus mîna pe o diplomă de facultate urmând cursuri plătite. Ai vrea să te duci la un medic care a făcut o facultate particulară? Aunci de ce nu ești la fel de vigilentă și dacă e vorba de un psiholog? Este o întrebare pertinentă la care aș vrea ca să reflectezi pe îndelete. Nu te duci la un curs doar pentru că este la modă și l-a urmat și prietena ta!  

O poveste reală

Cândva, eram într-o tabără de dezvoltare personală. Și într-una din zile a venit ca să țină o prezentare și vedeta momentul în materie de NLP. Cel puțin avea o primă facultate pe bune, urmată la stat, nu la particulari! Amuzant a fost că ne-a povestit chiar despre manipulare. La final, încerca să între în discuții 1:1 cu aceia pe care îi simțea mai vulnerabili. Un prieten de-al meu, după ce l-a ascultat cu răbdare a spus: "OK! Mă înscriu la cursul tău de 8 zile de 3000 de euro. Dar îmi dai factură pe firmă. "

L-am întrebat mai apoi de ce vrea să se înscrie. Chiar s-a lăsat manipulat? Mi-a răspuns că în niciun caz! Pur și simplu nu plătește el, ci firma. Iar scopul pentru care a făcut-o nu este să învețe NLP blitz, ci să își facă mai multe conexiuni de afaceri. Pot ieși parteneriate de afaceri interesante când întâlnești oameni dispuși să dea 3000 de euro în România pe câteva zile în care este clar că nu vor învăța mare lucru. Lucrând în IT, cu siguranță că a meritat investiția în NLP, nu-i așa? Mai ales că nu și-a plătit el cursul!

Dar tu, ce scop ai când urmezi cursuri gratuite online?

  Dacă suferi de depresie, de anxietate, de cine știe ce problemă gravă, nu te arunca orbește să urmezi un curs oarecare. Sfatul meu este să mergi la o clinică unde să existe atât psihologi, cât și medici psihiatri. Nu pe net o să îți găsești vindecarea! Așa, la un click distanță! Una este să faci o meditație de relaxare și alta să cauți un trament pentru depresie online!

Aparent demersurile lor se fac doar cu bune intenții (chiar dacă vânzarea altor cursuri premium sau sedințele 1:1 se subînțeleg de către ambele părți!).

Aceste cursuri gratuite par să fie o oportunitate excelentă pentru aceia care doresc să-și dezvolte anumite abilități sau să înțeleagă mai bine anumite aspecte legate de sănătatea mentală. Cu toate acestea, în spatele acestor oferte se ascund motive și interese care pot afecta în mod negativ participanții, mai ales pe cei care au participat cu bună credință.

Mulți psihologi oferă cursuri gratuite de o calitate îndoielnică doar pentru a-și promova propriile servicii sau pentru a aduna date cu caracter personal. În acest fel, ei pot să-și mărească baza de date a potențialilor clienți și să-i contacteze ulterior cu oferte plătite. Acest lucru nu este întotdeauna transparent, iar participanții pot să ofere date personale fără să realizeze adevăratul motiv al trainerului. Astfel, cursurile gratuite pot fi doar o subtilă de adunare a informațiilor personale pentru scopuri comerciale și nimic mai mult.  

Riscurile pentru acei care participă cu bună credință la cursuri gratuite online de psihologie

  Participanții care se înscriu la aceste cursuri gratuite cu mari speranțe pot fi adesea dezamăgiți sau chiar afectați în mod negativ la nivel psihic. 

Dacă în materie juridică poți cere sfaturi de la mai mulți avocați până să te decizi pe ce cale să urmezi, când vorbim de psihologi manipularea se face mult mai ușor.   

Manipularea psihologilor no name prin cursuri gratuite online

  Asta pentru că nu există prea multe persoane care să schimbe mai mulți psihologi până vor găsi unul cu adevărat bun în încercarea de a-și rezolva o problemă. 

De aceea și apelează potențialii clienți mai degrabă la cursuri gratuite pe subiectele ce îi interesează în primă fază. Iar la final mulți aleg să se înscrie la cursurile plătit ale acestor traineri din simplu fapt că au petrecut 7-8 ore urmărindu-i și sunt șocați de suma exorbitantă pe care o pretind. Li se pare că fiind foarte scump, cursul premium este și excepțional. 

Total greșit! Există studii care spun că dacă urmărești minim 7 ore o persoană există mai multe șanse de a-i cumpăra mai apoi serviciul/produsul pe care ți-l oferă. Tocmai de asta îți oferă ceva gratis. 

Dar nu uită niciodată să sublinieze iar și iar că este gratis, că îți face o favoare deosebită, că ar trebui să dai dovadă de recunoștință maximă pentru cadoul fabulos pe care ți l-a făcut.

Adevărul despre multe cursuri gratuite online

În realitate este folosită  o tehnică prin care vrea pur și simplu să te facă să simți că îi datorezi și tu ceva. Secretul este că nu e deloc gratis: tu ai plătit cu datele tale personale, cu timpul tău, cu implicarea ta. Plus că de multe ori, după ce inițial acel curs este gratis, mai apoi va fi unul plătit. Mai ales că mulți participanți se vor simți datori ca să lase comentarii favorabile, chiar dacă nu le-a plăcut așa de mult sau și-au dat seama că li s-au furnizat și informații incomplete sau total eronate. Dau feedback doar pentru că au participat în viziunea lor: gratis!

Unul dintre riscurile majore când participi la un curs gratuit cu 5-7 module succesive este reprezentat așadar de calitatea conținutului. Pentru a economisi timp și resurse, unii psihologi pot furniza cursuri gratuite cu un conținut de calitate inferioară față de cursurile plătite. Și nu au nicio mustrare de conștiință pentru asta. De empatie nici nu mai vorbim! Banul să iasă!

Se poate ajunge astfel la asimilarea unor informații incorecte sau incomplete, ceea ce poate avea consecințe neplăcute în viața reală a cursanților.

În plus, există riscul ca participanții să fie supuși la tehnici de marketing subtile sau manipulare psihologică. 

Psihologii în goană de clienți utilizează de multe ori cursurile gratuite online pentru a construi o bază de încredere și apoi pot încerca să vândă servicii sau produse costisitoare participanților, utilizând tehnicile de influențare pe care le-au învățat în domeniu. Aceast fapt poate conduce la cheltuieli neașteptate și la o presiune psihologică foarte mare asupra acelor care participă cu bună credință, cu inima și mintea deschisă la asemenea cursuri online.   Cum să te protejezi de pericolele unor cursuri gratuite online ale psihologilor no name   Pentru a evita pericolele asociate cursurilor gratuite oferite de psihologi cu diplome de pe facultăți de duzină, este important să fii informat și să iei măsuri de precauție. 

Iată câteva sfaturi pentru a te proteja și a nu cădea în plasa lor:

 

Verifică din surse online cine este persoana care ține cursul.

Investighează cv-ul psihologului sau instituția care oferă cursul gratuit. Asigură-te că are o reputație solidă și nu s-a folosit în trecut practici dubioase sau de marketing agresiv. 

 

Verifică și recenziile clienților (asta în cazul fericit în care au!) 

Nu cele publicate pe site-ul de prezentare, ci pe alte surse externe. De multe ori recenziile de pe site-ul de prezentare nu sunt reale, sunt plătite sau lăsate pe bază de reciprocitate de către alți antreprenori din mediul online, rude, prieteni.  

Caută transparența 

Fii atentă la modul în care se colectează datele tale personale și cum vor fi acestea folosite. Verifică politica de confidențialitate și asigură-te că îți poți retrage consimțământul în orice moment dorești.

 

Compară tematica respectivelor cursuri gratuite online cu altele similare!

Nu te baza exclusiv pe un singur curs gratuit pe o anumită temă. Compară conținutul și metodele respectivului psiholog cu alte surse de învățare. de ce să faci asta? Pentru a evalua calitatea și obiectivitatea informațiilor pe care le poți obține. Repet: nu există nimic gratuit pe lumea asta! Dacă tot ți se subliniază acest lucru în timpul modulelor de curs, cu sigurnață este la mijloc o tehnică de manipulare, nimic altceva.

Oamenii corecți care oferă cursuri gratuite online îți spun la început că e un curs pentru care plătești cu datele tale personale și cu timpul tău, cu implicarea ta. La finalul ultimului modul te va întreba dacă ai avut rezultate cu practicile oferite. Doar dacă răspunsul e afirmativ, va urma oferta. Te va invita să lucrați 1:1 sau să te înscrii la un alt curs plătit. Dar în rest nu te va bate la cap cu cât de recunoscător trebuie să îi fii pentru că te-a acceptat drept cursant. Este taman invers: tu l-ai acceptat pe el în primul rând ca trainer/psiholog!  

Psihologii pe care îi vedem toată ziua la TV, pe TiKTok și alte rețele sociale nu sunt neapărat și cei mai buni! 

Sunt doar cei mai vizibili. Un profesionist cu adevărat excepțional nu are vreme de așa ceva. La fel ca și acei medici, avocați cu adevărat renumiți. Nu ești nici vedetă, nici specialist redutabil doar pentru că te știe lumea de la televizor!

În concluzie, cursurile gratuite oferite de psihologi no name pot ascunde pericole pentru cei care care participă cu bună credință. 

Este esențial să fii atentă și informată atunci când te implici în astfel de cursuri dând click pe o reclamă de pe Facebook. E calea cea mai bună pentru a-ți proteja datele personale și pentru a evita manipularea sau dezamăgirea. Nu toate cursurile gratuite sunt neapărat rele, dar este important să fii vigilentă și să alegi cu înțelepciune sursele tale de informare prealabilă în domeniul psihologiei.

Lasă un răspuns

Scroll to Top