Infidelitate în căsnicie: Motive pentru care femeile aleg să ierte
Infidelitate în căsnicie. Iată un subiect care aduce cu sine pentru parteneră o durere profundă cauzată de sentimentul de trădare. Cu toate acestea, nu toate relațiile sfârșesc în momentul descoperirii unei astfel de situații. Iată cinci motive frecvente pentru care femeile aleg să-și ierte partenerii lor infideli și să continue relația. Există argumente de ordin psihologic (în general) și din domeniul dezvoltării personale (în particular).

Recunoașterea vinovăției și dorința de a-și corecta greșeala de către partenerul infidel

Iertarea în cazul infidelității începe cu recunoașterea vinovăției din partea partenerului infidel și cu dorința lui de a-și corecta greșeala. Când partenerul recunoaște sincer că a călcat strâmb și depune eforturi autentice de îndreptare, acest lucru poate fi un motiv puternic pentru a fi ierta. 

Totuși, mare atenție! promisiunile fără urmări reale pot duce la noi dezamăgiri pentru parteneră.

Codependența, sursă de iertare pentru infidelitatea soțului

Codependența poate fi un factor care determină o persoană să-l ierte pe partenerul infidel. Această relație toxică se bazează adesea pe frica de a fi singură și pe nevoia obsesivă de a menține relația. Chiar dacă aceasta aduce cu sine enorm de multă durere. Codependența poate fi alimentată de stima de sine scăzută, frica de singurătate și modelul parental adoptat în copilărie. Cu toate că poate părea că iertarea este proba dragostei sincere, în realitate codependența poate duce la suferință psihică și emoțională. Femeia codependentă se ghidează pe principiul: “Rău cu rău, dar mai rău fără rău!” Mai ales că acest tipar îi este cunoscut încă din familia de origine.

Salvarea căsniciei pentru binele copiilor - iertare în caz de infidelitate în căsnicie

Multe mame aleg să-i ierte pe partenerii infideli din dorința de a păstra familiile unite “pentru binele copiilor lor”. Da, poate părea o alegere nobilă aceea de a se sacrifica. Doar că de multe ori poate conduce la despărțire ulterioară și la o durere mult mai profundă. Traumele și problemele psihologice pot afecta atât partenerul care a fost înșelat, cât și copiii care percep tensiunea din relația părinților lor. Plus că de multe ori femeile chiar amintesc mereu copiilor: “M-am sacrificat pentru voi!” Cu toate acestea, există și excepții fericite. Sunt acele cazuri în care eforturile autentice ale ambilor parteneri pentru a repara relația pot duce la salvarea căsniciei.

Propria trădare personală a femeii ce alege să ierte infidelitatea partenerului

Unele femei aleg să-și ierte partenerii infideli deoarece ele însele au fost infidele în relațiile anterioare sau chiar în actuala relație. Această vină personală și experiența propriei trădări pot determina uneori iertarea infidelității bărbatului. Alte persoane pot privi infidelitatea ca pe ceva normal sau pot percepe trădarea drept o reflectare a propriilor acțiuni trecute. Totuși, este important să analizăm în profunzime acest motiv și să ne întrebăm dacă iertarea infidelității este cu adevărat cale corectă de urmat.

Frica de schimbare poate duce la iertare în caz de infidelitate în cuplu

Frica de schimbare este un factor puternic care le poate determina pe femei ca să-i ierte pe partenerii lor infideli. Persoanele acestea se pot teme că își vor pierde copiii, bunurile dobândite în comun sau că nu vor reuși să-și găsească un nou partener. Această frică poate duce la menținerea unei relații disfuncționale ani sau chiar zeci de ani. Asta chiar dacă în inimile lor știu că nu este cea mai bună alegere. Este important să se depășească această frică și să se caute sprijin din partea celor în care au încredere. Așa pot face alegeri care să aducă fericire și sănătate mentală. Iertarea în cazul infidelității partenerului poate fi un proces complex și este influențată de o varietate de factori, precum ar fi: 
  • recunoașterea vinovăției de către partener;
  • codependența;
  • dorința de a-și salva căsnicia pentru copii;
  • experiența trecută sau prezentă a propriei trădări;
  • frica de schimbare. 
Cu toate că iertarea poate fi o alegere validă în unele cazuri, este important să fie evaluate cu atenție motivele și să se ia decizia potrivită. Inclusiv se poate cere ajutor specializat (mediator, psiholog, consilier dezvoltare personală, avocat).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top