Semne ale dezechilibrului în relații: Constelații Familiale
Semne ale dezechilibrului în relații, pot fi multe, iar explicațiile la fel de variate. Modul în care relaționăm și interacționăm în cadrul grupului nostru familial poate avea consecințe. Pozitive sau nefaste. Cele negative care vor avea un impact direct asupra vieții descendenților noștri de generații.

Potrivit sistemului Constelațiilor familiale, pentru ca aceste probleme sau încurcături să fie evitate, este imperativ ca dinamica familiei să urmeze anumite legi universale numite de Bert Hellinger Legile Iubirii.

Legea echilibrului între a da și a primi - semne ale dezechilibrului

  Există o ordine firească în procesul de a da și de a primi.

Ești într-o relație în care doar o parte dă și cealaltă doar primește?

Acesta este un exemplu tipic de comportament care generează dezechilibru deoarece este contrar legii echilibrului între a da și a primi.

Relația dintre părinți și copii: excepție de la Legea Echilibrului

  În relația dintre părinți și copii, ordinea firească este ca părinții să le ofere copiilor lor (viața, dragoste, educație, îndrumare, întreținere etc.). Iar copiii să le primească fără vreo obligație de rambursare.

Bert Hellinger a formulat sintagma sistemică: „Râul vieții curge spre ocean". Aceasta se referă la o excepție de la principiul de a da și de a lua, menționat mai sus. 

Părinții fac un cadou atât de grozav copilului lor,  oferindu-i darul vieții, pe care copilul nu-l poate face niciodată reciproc părinților săi. 

Pe de altă parte, copilul trebuie să arate respect față de părinții săi, recunoștință față de viața în sine. Așa răspândește această energie creatoare, iar prin proprii copii își realizează potențialului și se  poate bucura de viață.

Această lege este o completare a legii ierarhiei, întrucât părinții sunt mai mari decât copiii lor, dăruiesc, iar copiii, care sunt mai mici, se deschid pentru a primi.

Relația de cuplu: semne ale dezechilibrului conform teoriei Costelațiilor familiale

  În relațiile de cuplu, în schimb, spre deosebire de cazul părinți-copii, nu se pune problema ierarhie. Trebuie să existe raporturi echilibrate și reciproce, așa cum spune Legea Dăruirii și Primirii.

Când într-o relație de cuplu o parte doar dă și cealaltă doar primește, apare rapid un dezechilibru. Persoana care a primit mult poate manifesta 3 tipuri de comportament:  
  • să fie recunoscătoare pentru ceea ce a primit, dar efectiv nu are resurse pentru a întoarce darul primit;
  • să se răzbune pe această persoană care i-a dat atât de mult, atacând-o verbal și/sau fizic sau disprețuind-o pentru a o face să se simtă inferioară; tocmai pentru că își dă seama inconștient că nu poate să-i returneze ceea ce a primit: iubire, bunuri materiale, ajutor nemijlocit în diferite probleme;
  • trădează persoana care i-a dat mult sau părăsește relația, deoarece la nivel inconștient nu mai poate suporta dezechilibrul existent (infidelitate, separare în fapt, divorț).

Nu da mai mult decât poți primi de la partener! Pentru că vei suferi!

Fiecare relație se bazează pe un echilibru între părți. O parte din acest echilibru este generată de dinamica „dăruirii și primirii”, concept difuzat de Bert Hellinger.

Uităm adesea că este necesar și să luăm conștient ceea ce ne este dat, nu doar să primim pasiv ceea ce ne este oferit. Ca și cum ni s-ar cuveni. Conform acestei legi, nu ni se cuvine nimic gratis. Așa se face că trebuie să se producă un schimb pentru ca lucrurile să curgă lin.

Această dinamică aparent simplă ascunde un echilibru delicat. Eu trebuie să-i ofer celuilalt ceea ce pot să-i dau, iar celălalt, în aceeași măsură, trebuie să ia ceea ce primește de la mine și să-mi ofere ceva în schimb în limita posibilităților lui. În felul acesta, nu se lasă o „datorie” pentru ceea ce am primit, iar eu îmi recâștig cu demnitate autonomia și libertatea. Altfel devin un soi de sclav înlănțuit cu ceea ce am primit. 

Adesea când dăruim, facem asta cu o intenție conștientă sau inconștientă de a fi văzut, iubit, acceptat și recunoscut. Totuși, fără să ne dăm seama, ajungem să provocăm neplăceri altora și recunoașterea că ne-am dorit atât de mult nu se întâmplă.

Credem că celălalt este nerecunoscător, adică îl învinovățim pe celălalt pentru excesele noastre.

Salvator sau Victimă? Te regăsești într-un astfel de rol? Vezi semne ale dezechilibrului deja evidente?

  Deseori poți ajunge ca să oferi mai mult decât poți oferi sau ar fi corect și sănătos. S-ar putea să crezi că „nu faci niciodată suficient” și, prin urmare, compenseze mereu. Oferi celuilalt iubire, sprijin, lucruri  care nu au fost cerute sau care nu îi sunt necesare. Mai ales femeile devin descumpănite. Le auzi de multe ori la divorț cum afirmă: "I-am oferit totul!" De multe ori chiar de aici s-a pornit în deteriorarea relației de cuplu. Ar trebui să existe o măsură în toate, pentru ca Legea Echilibrului să fie respectată. Și din partea celui ce dăruiește, dar și din partea celui ce primește.

Există și situații în care cel ce dăruiește nu face asta dezinteresat. Conștient sau inconștient o face cu speranța că va primi înapoi mai mult. Și de cele mai multe ori nu se întâmplă deloc așa. Spre deosebire de relația părinte-copil, într-o relație de cuplu lucrurile sunt mult mai complexe. Pentru că vorbim de două persoane care teoretic sunt mature. Evident, de multe ori sunt doar adulte (ca vârstă), dar se manifestă tot infantil. În prea multe cupluri unul sau ambii parteneri par că nu au depășit perioada preadolescenței. 

Legea Echilibrului și sindromul Salvatorului

În sindromul Salvatorului te predai mereu celuilalt, încercând să-l salvezi sau să-i îmbunătățești viața în orice fel. Chiar dacă acest ajutor nu îți este cerut! Nu poți face bine cu forța nici măcar în cuplu!

Unul dintre rezultatele acestui dezechilibru este că celălalt rămâne practic cu o datorie mare pe care nu o poate „plăti”. Și atunci compensarea se produce într-un mod distructiv asupra acestuia sau, mai grav, a unui membru dintr-o generație următoare.

Răzbunarea, fizică sau emoțională, este atât de disproporționată față de așteptări, încât dezechilibrul generează mai multe tensiuni și probleme, decât soluții. 

Dacă joci rolul Victimei, aștepți totul, vrei doar să primești fără să dai nimic în schimb, ca un bebeluș care așteaptă mâncarea mamei. 

Într-un cuplu se întâmplă deseori ca Salvatorul sau Victima să renunțe în final la relație. Fie pentru că nu a susținut datoria, fie pentru că nu a putut să ofere atât de mult decât ar fi fost corect, ba chiar și un pic mai mult.  

Legea Echilibrului: o cerință esențială dacă vrem să avem o relație fericită!

  Legea dăruirii și primirii, numită și Legea echilibrului schimbului, a fost observată în grupurile sociale de către Bert Hellinger, ca fiind de importanță fundamentală pentru funcționarea și întreținerea sistemelor în general. Mai ales când vorbim de familii. Pentru a avea o viață împlinită ar trebui să respectăm această cerință universală. Efectele pozitive nu vor întârzia ca să apară!

Fiecare om este înzestrat cu capacitatea de a face schimb, oferind celorlalți darurile și abilitățile lor și primind de la ei ceea ce este important pentru a-și satisface nevoile de supraviețuire, creștere și dezvoltare.

O relație echilibrată, când ambele persoane împărtășesc reciproc anumite valori, dând și primind ceea ce este capabil fiecare, este o relație care promovează maturizarea, libertatea și bunăstarea.

Printre cuplurile a căror dinamică încalcă Legea Dăruirii și Primirii, unul dăruiește celuilalt mai mult decât poate să ofere, subminând astfel echilibrul schimbului. În acest caz, cel care a dat prea mult se simt îndreptățit ca să reacționeze ca un creditor, iar cel care a primit prea mult se simte dator și îi este greu să rămână în relație. Pentru că este prea apăsat de faptul că nu poate întoarce ceea ce i s-a dat. În aceeași formă sau în alta echivalentă.

Este o explicație pentru care, de multe ori, într-o relație afectivă, cei care datorează și nu pot plăti, ajung să plece. Aceasta se referă la tot ceea ce poate fi dat sau primit: afecțiune, grijă, bani, atenție, înțelegere, timp, protecție, toleranță etc.

Persoana care dăruiește în exces este și ea responsabilă de atitudinea sa, pentru că dând prea mult ajunge inconștient să nu mai respecte demnitatea celuilalt.   

Ia în calcul primele semne ale dezechilibrului în cuplu și readu echilibrul în relație!

  Pentru a avea o relație sănătoasă, unul dintre secrete este să echilibrezi această balanță. Dă doar ceea ce ți se potrivește și doar în limita a ceea ce poate primi celălalt. 

De la celălalt ia doar ceea ce este corect, arată recunoștință pentru darul făcut, dar în măsura exactă în care poți și tu oferi. În forma în care poți. Dacă partenerul îți oferă iubire, oferă-i și tu (chiar un pic mai mult, dacă poți!). Așa se construiește o spirală armonioasă de creștere continuă, bazată pe un echilibru dinamic corect pentru toată lumea. Și dacă este o spirală formată din lucruri bune, cuplul nu are decât de câștigat. Nu poți să asiguri fericirea în cuplu, dacă fiecare dintre parteneri nu este fericit individual. Doar așa se ajunge la fericirea relațională mult visată! Ea este o rezultantă a celor două fericiri personală, bazate pe niște valori comune.

Din punct de vedere sistemic, într-o relație normală între doi adulți, un echilibru în  actul de a da și de a primi ar trebui să predomine întotdeauna. Acest echilibru nu ar trebui neapărat să fie realizat în fiecare moment într-o manieră constantă. Dar să fie pe pe termen lung și la nivel general. Recunoștința sinceră a unui partener care nu poate a nu da mult la un moment dat nu generează un dezechilibru. Probleme apar doar dacă acest sentiment de a fi recunoscător și atât se permanentizează.

În cuplul tău este respectată Legea Echilibrului? Dacă nu, încearcă să iei măsuri cât mai rapid pentu a nu ajunge la situații dezastruoase.

Lasă un răspuns

Scroll to Top