Comunicarea cu soacra: Probleme frecvente și soluții eficiente
Comunicarea cu soacra nu este ușor de purtat. Relația cu mama soacră reprezintă adesea un teren minat pentru multe femei. Într-o lume ideală, am dori să avem o relație perfectă cu familia soțului nostru, dar realitatea poate fi mai complicată. De multe ori, nu confruntăm cu diverse probleme în comunicarea cu soacra, iar acest articol își propune ca să ofere soluții la cele mai comune probleme întâlnite în această relație delicată. Condiția este ca tu și soțul tău să vă iubiți cu adevărat. Iar el să nu fie încă sub controlul absolut al mamei sale.

Soacra este prea autoritară. Cum procedezi?

Problema. Dacă soacra îți impune constant opinia ei și controlează aspecte importante ale vieții tale și a soțului tău se pot crea tensiuni și conflicte constante. Nu doar în relația soacră-noră, ci și în relația de cuplu pe care o ai.

🔽

Soluția. Încearcă să înțelegi motivele din spatele comportamentului autoritar al soacrei. Poate se simte singură sau geloasă pe timpul pe care îl petreci cu soțul tău. Discută deschisă cu soțul tău despre aceste probleme și lucrați împreună pentru a stabili niște limite sănătoase în relația cu soacra. Împreună, focusați-vă pe bunăstarea voastră în calitate de cuplu.

Comunicarea cu soacra este dificilă pentru că este nepoliticoasă sau neprietenoasă

Problema. Poți întâmpina dificultăți dacă soacra ta este nepoliticoasă sau neprietenoasă față de tine. Rapid te va pune într-o situație inconfortabilă. Nu acceptat asta ca pe ceva de neschimbat. Nu poți trăi așa toată viața (ei).

🔽

Soluția. Discută cu soțul tău despre comportamentul nepoliticos al mamei sale și cum te afectează. Lasă-l să îți ofere sprijin în această privință. În același timp, poți avea o conversație calmă cu soacra și să o întrebi sincer despre motivele comportamentului ei. Evită să răspunzi pe același ton agresiv și fii fermă, dar politicoasă. Încercați să găsiți teren comun pentru a vă cunoaște mai bine și a avea o relație soacră-noră cel puțin de respect, dacă nu de afecțiune puternică.

3. Comunicarea cu soacra dacă este prea implicată în viața ta de familie

Problema. Soacra poate încerca să se amestece prea mult în viața ta de familie, ceea ce poate crea conflicte și tensiuni, mai ales dacă ai și copii. Nu accepta acest lucru.

🔽

Soluția. Comunicarea deschisă cu soțul tău este cheia aici. Stabiliți împreună limite clare și asigurați-vă că aveți un spațiu personal în care să vă gestionați problemele personale. Nu dezvăluiți totul în fața soacrei și încercați să vă rezolvați problemele voastre în cuplu. Dacă soacra oferă sfaturi nesolicitate, poți mulțumi politicos, dar în final să alegi să faci ceea ce consideri tu și soțul că este mai bine pentru voi doi.

4. Comunicarea cu soacra ce te judecă și te critică permanent

Problema. Criticile constante și judecățile din partea soacrei pot conduce la tensiuni și resentimente. Iar în multe cazuri chiar la divorțul soților.

🔽

Soluția. Înțelege că mama soțului tău poate avea așteptări de la tine, dar asta nu înseamnă că trebuie să i le îndeplinești neapărat. Rămâi calmă și încrezătoare în deciziile tale și spune-i politicos că apreciezi părerea ei, dar preferă să faci lucrurile în felul tău. Evită escaladarea conflictului și încurajează o comunicare deschisă și respectuoasă. Dacă nu îi vei riposta agresiv, sunt șanse să își revizuiască atitudinea față de tine.

5. Comunicare cu soacra dacă este prea prăpăstioasă și prea sensibilă

Problema. Dacă soacra ta este predispusă la dramă și exagerează situațiile voastre de familie, acest comportament poate fi extrem de frustrant.

🔽

Soluția. Răbdarea și calmul sunt cheia și în această situație. Evită să te implici în scenariile ei dramatice și nu reacționa la fel de intens ca ea. În loc să intri în conflict sau în panică, exprimă-ți sentimentele într-un mod clar și neutru. Încearcă să găsești compromisuri și să nu lași negativitatea soacrei să îți afecteze căsnicia.

6. Comunicarea cu soacra ce vrea să vă întoarcă unul împotriva celuilalt în cuplu

Problema. Cea mai gravă problemă poate fi când soacra să încerce să creeze conflicte între și soțul tău.Asta pentru că nu te acceptă de noră. Motive pot fi multe: nu ai averea, educația, stilul supus pe care l-ar vrea de la soția fiului ei. Poate deja a pus ochii pe o altă femei cu care să-l însoare pe fiul ei și tu îi stai în cale.

🔽

Soluția. Comunică deschis cu soțul tău despre comportamentul mamei sale și încercați să vă susțineți reciproc. Căutați sprijin și din partea altor persoane din viața voastră (prieteni, terapeuți). Așa veți putea gestiona problemele create de mama soacră și să vă proteja relația de influență negativă a acesteia. În caz contrar, dacă nu faci front comun cu soțul tău, s-ar putea ca relațiile de familie să se destrame treptat. Iar în final, chiar și dacă aveți copii împreună, să ajungeți la divorț.

🔻

După cum vezi, comunicarea cu soacra poate fi un proces dificil, dar cu înțelegere și răbdare, poți rezolva multe dintre problemele apărute și să menții armonia în familie. Ceea ce contează cel mai mult este să colaborezi cu soțul pentru a construi o relație sănătoasă și echilibrată cu soacra. Evident, pentru asta el ar trebui să fi trecut de la stadiul de “băiatul mamei” la acela de “bărbat”.  

Lasă un răspuns

Scroll to Top