Constelații familiale: Busola navigării printr-un divorț

Vindecarea și transformarea dinamicii familiale

  Constelații familiale: un subiect la modă extrem de controversat! Divorțul poate fi un proces incredibil de provocator și emoțional, nu numai pentru cuplul implicat, ci și pentru familiile lor. Impactul divorțului se poate răsfrânge asupra generațiilor. Separarea lasă în urmă o mulțime de probleme nerezolvate și relații tensionate. O mulțime de încurcături ce trebuie să fie dezcâlcite cât mai curând posibil.

Constelațiile familiale reprezintă o abordare puternică și transformatoare care poate ajuta la trecerea cu bine prin acest eveniment foarte solicitant atât din punct de vedere material, dar și emoțional.

O constelație familială: un ajutor chiar și în caz de separare în fapt sau pe cale juridică

Explorând dinamica ascunsă în cadrul sistemului familial, această modalitate de vindecare neconvențională dau o perspectivă unică asupra divorțului și a consecințelor acestuia. 

Constelațiile familiale oferă un spațiu sigur pentru a descoperi tiparele și încurcăturile subiacente care contribuie la dificultățile din relații. 

Prin acest proces, persoanele pot dobândi o înțelegere mai profundă a propriilor roluri în cadrul familiei și pot începe să vindece rănile care au fost transmise din generație în generație. 

Cu îndrumarea unui facilitator calificat, navigarea prin divorț cu ajutorul Constelații familiale poate duce la o transformare profundă. Persoanele cărora li se pun în scena constelații personale pot ca să meargă mai departe cu un sentiment reînnoit de claritate, compasiune și rezolvare a anumitpr provocări care le apar în viață.

Înțelegerea unei constelații familiale   Constelațiile familiale reprezintă o metodă terapeutică dezvoltată de Bert Hellinger, care explorează relațiile și dinamica familiei extinse, oferind o perspectivă neobișnuită asupra problemelor personale,i a problemelor de natură relaționară. 

Această abordare se bazează pe ideea că fiecare membru al familiei face parte dintr-un sistem mai larg și este influențat de acesta. 

Constelațiile familiale recunosc că problemele individuale pot fi rezultatul unor dinamici și legături familiale ascunse și nerezolvate.

Pentru a realiza o constelație familială, se formează un grup. Persoana care dorește să exploreze o anumită problemă sau dificultate este invitată să selecteze reprezentanți pentru membrii familiei sale, dar și care să personifice anumite emoții, chiar bunuri (de exemplu casa ce a constituit domiciliul conjugal). Acești reprezentanți (oameni, obiecte) stau într-un aranjament fizic care reflectă dinamica relațiilor dintre membrii familiei. Prin observația și explorarea acestor aranjamente, se pot dezvălui dinamici și conexiuni nevăzute anterior. Așa se ajunge la o înțelegere mai profundă a problemelor și a soluțiilor posibile.  

Impactul divorțului asupra dinamicii familiale

  Divorțul este un eveniment major care poate avea un impact semnificativ asupra tuturor membrilor familiei. 

Este adesea însoțit de emoții puternice și poate duce la tensiuni și resentimente. Când un cuplu se desparte, întregul sistem familial este perturbat, iar membrii familiei se pot simți izolați, răniți sau trădați. 

Copiii în special pot fi afectați în mod profund de divorțul părinților lor, resimțind adesea o pierdere a stabilității și securității.

Divorțul poate aduce la suprafață probleme nerezolvate din trecutul familiei, cum ar fi traumele sau tensiunile intergeneraționale. Aceste probleme nerezolvate pot crea conflicte și diviziuni în familie. Ele pot afecta relația copiilor cu părinții lor sau cu ceilalți membri ai familiei extinse.  

Vindecarea și transformarea dinamicii familiale prin constelații familiale

  Constelațiile familiale oferă o modalitate de a explora și de a aduce lumină asupra dinamicii familiale care contribuie la dificultățile relaționale și la impactul divorțului. Această abordare terapeutică oferă un cadru sigur și acceptant pentru a aduce la suprafață și a explora emoțiile și amintirile asociate divorțului și dinamicii familiale. 

Prin constelații familiale, indivizii pot începe să înțeleagă mai bine rădăcinile problemelor lor și pot găsi căi de vindecare și transformare.

Un aspect important al constelațiilor familiale este identificarea și recunoașterea rolurilor și loialităților ascunse în cadrul familiei. De multe ori, membrii familiei pot fi implicați în dinamici nesănătoase și repetitive, fără a fi conștienți de aceasta. Prin constelații familiale, aceste dinamici pot fi aduse la suprafață și pot fi găsite soluții pentru a le rezolva sau a le transforma.  

Cum pot ajuta constelațiile familiale în traversarea unui divorț?

  În timpul procesului de divorț, constelațiile familiale pot fi deosebit de utile pentru a naviga prin noianul de provocări și pentru a găsi rezolvări la ele mai profunde și durabile. 

Această abordare terapeutică oferă o perspectivă holistică asupra divorțului și a relațiilor familiale, permițând indivizilor să-și exploreze și să-și înțeleagă propriile emoții și nevoi, precum și pe cele ale celorlalți membri ai familiei.

Prin constelațiile familiale, indivizii pot găsi o mai mare înțelegere a modului în care divorțul afectează dinamica familială și relațiile. Ei pot explora emoțiile și amintirile asociate divorțului, precum și loialitățile ascunse și dinamica puterii care pot contribui la tensiuni și conflicte. Prin identificarea și aducerea la lumină a acestor dinamici, indivizii pot găsi noi perspective și soluții pentru a naviga prin procesul de divorț și pentru a-și vindeca relațiile cu ceilalți membri ai familiei.

Ca să îți vindeci viața, să ai pe viitor o relație fericită, nu mai trebuie să repeți același tipar. Mai ales că s-ar putea ca nici să nu fie al tău, ci moștenit de la un părinte sau de la un strămoș mai îndepărtat.  

Explorarea modelelor și dinamicii sistemice în cadrul sistemului familial

  Constelațiile familiale oferă o modalitate unică de a explora modelele și dinamica sistemului familial. Această abordare terapeutică recunoaște că fiecare persoană este parte a unui sistem mai larg și că este influențată de dinamica acestui sistem. 

Prin identificarea și aducerea la lumină a modelelor și conexiunilor nevăzute, indivizii pot găsi o înțelegere mai profundă a rădăcinilor problemelor lor și pot găsi soluții pentru a le rezolva.

De exemplu, în cazul divorțului, constelațiile familiale pot ajuta la explorarea și rezolvarea problemelor care pot fi ascunse în dinamica relației părinte-copil sau în relația cu ceilalți membri ai familiei extinse. Prin aducerea la suprafață a acestor probleme și prin identificarea și recunoașterea rolurilor și loialităților ascunse, indivizii pot găsi calea către reconciliere, înțelegere și vindecare.

Nu lăsa să treneze lucrurile, pentru că efectele pot fi dezastruoase. Pentru tine, dar mai ales pentru urmașii tăi. Cu siguranță nu vrei asta, nu-i așa?  

Abordarea problemelor nerezolvate și a emoțiilor prin constelații familiale

  Divorțul poate aduce la suprafață emoții puternice și poate pune în evidență probleme nerezolvate care pot afecta relațiile și dinamica familială. Prin constelațiile familiale, indivizii pot aduce la suprafață și pot explora aceste emoții și probleme nerezolvate. Așa apare ocazia să le înțeleagă și să le vindece.

Poți lua legătura cu un facilitator ca să faci o asemenea sedință personalizată. Poți vedea de YouTube o mulțime de filmulețe despre cum se desfășoară. E ca o piesă de teatru. Nici  măcar nu este foarte scumpă, deci ți-o poți permite. Ia-o ca pe o experiență care te poate ajuta într-un mod mai mult decât surprinzător.

Un aspect important al constelațiilor familiale este că oferă un cadru sigur și acceptant pentru a explora și a exprima emoțiile și amintirile legate de divorț. Prin identificarea și explorarea acestor emoții, indivizii pot găsi căi de vindecare și transformare.  

Rolul iertării și acceptării în vindecarea dinamicii familiale

  O componentă esențială a constelațiilor familiale în procesul de vindecare a dinamicii familiale este iertarea și acceptarea. Prin constelațiile familiale, indivizii pot înțelege mai bine nevoile și perspectivele celorlalți membri ai familiei. Iar în final pot găsi o cale către iertare și acceptare. Nu se poate merge mai departe fără a ierta. Din fericire există programe speciale ce se pot face în această direcție. Nu e nevoie decât de un carnețel și un instrument de scris pentru asta. Plus multă consecvență în efectuarea temelor zilnice. Care, din fericire, nu durează mai mult de 10-15 minute.

♥ 

Nu întâmplător ai ajuns în această situație gravă, a sepărării. Trebuie să lucrezi cu propria persoană cu multă conștiinciozitate ca să nu repeți și în viitor același tipar nedorit. Tu sau copiii tăi. Pentru că, după cum s-a observat, copiii ți/sau nepoții pot perpetua modelul tău peste ani.

Ca să poți merge mai departe fără poverile trecutului ai nevoie de instrumente eficiente. Alături de terapiile clasice efectuate la psiholog, poți testa și  mijloace auxiliare: EFT, hipnoză, constelații familiale. Nu uita nici de capacitatea vindecătoare a Jurnalului Personal.

Desigur, sunt bune și meditațiile de relaxare. Nu au niciun efect advers și te pot ține pe linia de plutire în momentele grele.

O să găsești pe site-ul avocatgiulia.ro și o secțiune speciale de meditații extrem de eficiente.

ATENȚIE! Iertarea și acceptarea nu înseamnă că persoana trebuie să tolereze sau să uite acțiunile dureroase sau necorespunzătoare ale altor membri ai familiei. În schimb, acestea implică eliberarea resentimentelor și a rănilor trecute și găsirea unei căi de a merge înainte în relații mai sănătoase și mai echilibrate.  

2 thoughts on “Constelații familiale: Busola navigării printr-un divorț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top